sklep sw.Anny baner

Nasze sposoby na lepszą odporność

Okres jesienno zimowy sprzyja zachorowaniom na grypy i przeziębienia.

Wszyscy wiemy, że najlepiej byłoby unikać kontaktu z zarazkami, w praktyce jednak jest to niewykonalne. Co więc zrobić, żeby uniknąć zachorowania, a jeśli już do niego dojdzie, aby przebiegało ono jak najłagodniej ? Na szczęście Matka Natura wyposażyła nas w skuteczne sposoby walki z uprzykrzonymi przeziębieniami.

Oto niektóre z nich :

czystek 50g naturvit

Herbata z czystka

  • Herbata posiada rewelacyjne działanie przeciwgrypowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne a nawet przeciwgrzybicze.
  • Pita regularnie chroni przed grypą zarówno tradycyjną jak również jelitową. Oczyszcza organizm z wolnych rodników, wspomaga leczenie choroby niedokrwiennej serca.
  • Czystek jest skuteczny w leczeniu boreliozy.
  • Do nabycia u nas w pojemnościach 200g, 100g i 50g.
jezowka-purpurowa

Jeżówka purpurowa

  • dostępna w naszym sklepie w postaci herbatki ekologicznej oraz płynu doustnego.

Działanie:

  • Jeżówka działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i napotnie, a co najważniejsze wspiera nasz własny układ odpornościowy do walki z infekcjami.

Stosowanie:

  • Herbatę parzy się pod przykryciem w ilości 1 łyżeczka ziela na szklankę wrzątku. Taki napar można również stosować do okładów na trudno gojące się rany, trądzik, odmrożenia czy oparzenia.
  • Płyn zażywa się w zależności od wieku. Dorośli 3-4 x dziennie 2,5ml przez 10 dni. Dzieci powyżej 12 r. ż. 3ml dziennie.
  • Opakowanie starcza na 6 do 10 dni dla dorosłej osoby.
wapn magnez cynk 30tabl biotter

Wapń Magnez Cynk z witaminą D3

  • to wyjątkowy zestaw składników mineralnych wzbogaconych witaminą D3. Preparat uzupełnia dietę w substancje aktywne, które mają korzystny wpływ na określone funkcje organizmu.
  • Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym układu kostnego, jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów. Wspiera właściwe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego a także przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • Magnez bierze udział w syntezie białek, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego, ma korzystny wpływ w stanach zmęczenia oraz na prawidłowy stan zębów.
  • Cynk wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do właściwej syntezy DNA i podziałów komórkowych, ma korzystny wpływ na stan skóry i paznokci.
  • Witamina D3 wspomaga układ odpornościowy, wspiera wchłaniane wapnia i fosforu wraz z wapniem jest niezbędna do utrzymania prawidłowej budowy kości.

Sposób użycia:

  • Dorośli 1-2 tabletki dziennie popijając szklanką wody. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
  • Preparat nie może być stosowany jakow zamiennik zróżnicowanej diety. Suplementy diety nie zastępują zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
mleczko psczele forever

Mleczko pszczele Forever

  • Preparat ten zawiera mleczko pszczele, który to pokarm jest przez pszczoły miodne produkowany specjalnie dla królowej matki. Jest to jej jedyne pożywienie, a należy podkreślić, że składa ona do 3 tys. jajeczek dziennie. Mleczko pszczele uodparnia, uspokaja, regeneruje siły witalne.

Opis:

  • Mleczko Pszczele Forever jest bardzo cennym dodatkiem wspomagającym naszą dietę
  • Poprawia pamięć, koncentrację, widzenie, wzmacnia zasób sił życiowych oraz zdolność do wysiłku fizycznego i intelektualnego
  • Mleczko pszczele powoduje lepsze dotlenienie wszystkich tkanek, zwłaszcza kory mózgowej i mięsnia sercowego. Jest to starochiński lek na powstrzymanie procesu starzenia się organizmu.
  • Jest wjątkowo bogate w kwas pantotenowy i inne witaminy z grupy B oraz A, C, D i H.

Najważniejsze zastosowania oleju kokosowego

20 najważniejszych zastosowań Oleju Kokosowego

  1. Najlepszy olej do smażenia – podczas obróbki cieplnej (nawet w bardzo wysokich temperaturach) nie traci swoich właściwości, a ze względu na małą podatność na utlenianie nie wytwarza substancji rakotwórczych i nie podnosi poziomu „złego” cholesterolu we krwi.
  2. Smarowanie pieczywa – olej kokosowy to rozwiązanie odwiecznego sporu „co jest lepsze – masło czy margaryna?”. Nie dość, że jest wyjątkowo smaczny, to dodatkowo nie szkodzi i wzmacnia zdrowie.
  3. Dawka energii – dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego do kawy lub herbaty, a dostaniesz silnego kopa energetycznego na cały dzień.
  4. Pieczenie– zastąp olejem kokosowy pojawiający się w przepisach na wypieki olej roślinny i zaskocz niespotykanym smakiem siebie, swoich znajomych i rodzinę.
  5. Smażenie jajecznicy – nic tak nie poprawia rano nastroju jak zapach jajecznicy usmażonej na oleju kokosowym. Uwaga: wystarczy tylko odrobina.
  6. Maska do włosów – małą ilość oleju kokosowego nałóż na włosy, delikatnie wetrzyj i pozostaw na włosach przynajmniej przez 20 minut. Najlepszym wyjściem będzie nałożenie go na włosy na całą noc, połóż tylko na poduszkę jakąś starą poszewkę.
  7. Peeling do twarzy – wymieszaj 1 łyżkę lekko rozpuszczonego oleju kokosowego z 1 łyżeczką soli himalajskiej, nałóż na twarz i zmyj po 30 minutach lub pozostaw na całą noc.
  8. Balsam do golenia – zapewnia równomierne i gładkie golenie, bez podrażnień. Szczególnie polecany Paniom, które często golą nogi maszynką.
  9. Peeling do ciała – wymieszaj 2 szklanki cukru z 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego i opcjonalnie 1 szklanką soli morskiej.
  10. Dla psów i kotów – posmaruj „poduszki” w łapkach swoich zwierząt olejem kokosowym, a zapobiegniesz pękaniu ich delikatnej skóry. W przypadku kotów, dzięki temu, że często wylizują swoje „paputki” ich sierść zacznie ładniej błyszczeć, a zbierające się w żołądku kule włosowe będą szybciej usuwane.
  11. Balsam do ciała – nałóż odpowiednią dla Ciebie ilość oleju kokosowego na skórę całego ciała – najlepiej nakładać zaraz po kąpieli. Olej kokosowy oprócz tego, że doskonale nawilża skórę, pomaga także przeciwdziałać cellulitowi.
  12. Olejek do opalania – całkowicie naturalny, pozbawiony szkodliwej chemii olejek odpowiedni nawet dla dzieci. Jego faktor ochronny jest równy 8. Być może nie jest to potwierdzone badaniami, a jedynie moją obserwacją, ale mam wrażenie, że przyspiesza opalanie.
  13. Naturalny dezodorant – olej kokosowy dzięki właściwościom antybakteryjnym jest doskonałą alternywą dla d    dla dezodorantów, których potencjalna szkodliwość jest tematem zaciekłych sporów. Przepis na naturalny antyp   antyperspirant znajdziecie t
  14. Balsam po opalaniu – tutaj też najlepiej sprawdza się olej kokosowy, który nawilża i łagodzi lekkie i silne poparzenia słoneczne.
  15. Rozświetlacz – nałóż niewielką ilość oleju kokosowego na kości policzkowe.
  16. Olejek do masażu – olej kokosowy jest lepszą alternatywą dla oliwki, która często potrafi się rozlać i zostawić tłuste plamy. Poza tym nie zawiera żadnej chemii, a jego delikatnie kokosowy zapach jeszcze bardziej relaksuje po ciężkim dniu.
  17. Pomoc przy grzybicy – olej kokosowy zawiera jeden z najsilniej działających, naturalnych pogromców drożdżaków – kwas kaprylowy. Dlatego, jeżeli masz skłonność do grzybicy lub zdarzyło Ci się ją „złapać”, jedz codziennie przynajmniej 1 łyżkę oleju kokosowego w ciągu całego dnia.
  18. Środek na przeziębienie – chociaż olej kokosowy jest smaczny, to już zjedzenie 1 łyżki na raz, nie będzie zbyt przyjemne. Jednak w przypadku pojawienia się pierwszych objawów przeziębienia, zjedzenie 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżce oleju kokosowego może pomóc w pozbyciu się nieprzyjemnej infekcji
  19. Przyspieszenie metabolizmu – już 2 łyżki dziennie oleju kokosowego mogą znacznie przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie.
  20. Pomocnik tarczycy  – regularne spożywanie oleju kokosowego ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Dlaczego warto pić olej z czarnuszki?

1. Ma działanie immunoprotekcyjne. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów stojących na straży naszego zdrowia. Warto sięgnąć po czarnuszkę szczególnie teraz, na przełomie sezonów, aby wzmocnić organizm.

 2. Poprawia samopoczucie alergikom. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka - podobnie jak witamina C – jest świetnym antyhistaminikiem.

3. Pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

4. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans. W dobie powszechnego zagrzybienia jak również zbliżającego się przełomu sezonów skutkującego jak zwykle wzrostem przeziębień, gryp, infekcji zatok, oskrzeli itd. – warto o tym fakcie pamiętać. W czarnuszce siła!

5. Ma również działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych.
Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.

6. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania. W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.

7. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.

8. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.

9. Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.

10. Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, TNF-α oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych - działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.

11. Pomaga opanować zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym. To ostatnie mogę potwierdzić własnym niedawnym doświadczeniem: kiedy w środku lata podczas prac w ogródku nieopatrznie spiekłam sobie odsłonięty kark, prosiłam następnie męża aby kilkukrotnie w ciągu dnia smarował mi obolałe miejsce olejem z czarnuszki (nie miałam akurat w domu kapsułek z witaminą E) i w ciągu najbliższej doby miejsce to było wyleczone z oparzenia słonecznego – naskórek był w doskonałym stanie, ból zniknął, złuszczenie naskórka nie nastąpiło. Doskonałe remedium!

12. Ma działanie antycukrzycowe. Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.

13. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.

14. Chroni przed osteoporozą. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.

15. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono działanie antydepresyjne, sedatywne (uspokajające) i anksjolityczne (przeciwlękowe) czarnuszki. Można powiedzieć, że działa jak adaptogen zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie. Obiecująco przestawia się czarnuszka również jako oręż w zwalczaniu symptomów epilepsji czy choroby Parkinsona.

16. Pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych. Znowu kłaniają się niezwykłe właściwości antyzapalne, antyhistaminowe i zmniejszające stres oksydacyjny, dzięki którym czarnuszka przynosi chorym poprawę samopoczucia w postaci zmniejszenia symptomów.

17. Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.

18. Przyspiesza gojenie się ran. Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. Zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.

19. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu, składnika współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.

20. Pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% badanych (szczególnie pozytywnie odpowiadały dzieci): poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych

10 powodów by pić Aloes

Wyobraź sobie, że rozcinasz liść aloesu i konsumujesz świeży miąższ prosto z jego wnętrza. Sztandarowy produkt Forever Living, Miąższ Aloe Vera, jest tak bliski temu obrazowi jak to tylko możliwe! Jest to pierwszy produkt w swoim rodzaju, któremu przyznano certyfikat Międzynarodowej Rady Naukowej ds. Aloesu, co stanowi potwierdzenie, że ta bogata kompozycja składników jest dokładnie taka, jak tego chciała natura. Dowód jest w samym aloesie – kiedy poznasz 10 najważniejszych powodów, dla których powinno się według nas pić Miąższ Aloe Vera, przekonasz się sam, dlaczego aloesowi nadano przydomek “cudowna roślina”.

Oto 10 najważniejszych powodów by codziennie pić Aloe Vera

10. Zdrowie i higiena dentystyczna

Aloe Vera ma działanie korzystne dla zdrowia jamy ustnej i dziąseł. Pamiętaj o tym przy następnej wizycie u dentysty!

9. Przyspieszenie gojenia

Aloe Vera wspiera działanie fibroblastów. Fibroblasty to te niezwykłe komórki odpowiedzialne za powstawanie kolagenu. Biorą one także udział w łagodzeniu drobnych oparzeń, skaleczeń, otarć i podrażnień skóry.

8. Pomoc w dobrym trawieniu

Zdrowy układ trawienny to gwarancja, że substancje odżywcze zawarte w naszym pożywieniu są przyswajane i transportowane do krwioobiegu. Aloe Vera ma naturalne właściwości oczyszczające. Regularne picie Miąższu Aloe Vera może wpłynąć na sprawniejsze funkcjonowanie jelit i efektywniejszą absorpcję protein, a jednocześnie na redukcję niepożądanych bakterii i drożdży – a wszystko to w naturalny sposób! Aloes dowiódł także swojej skuteczności w łagodzeniu zgagi i innych dolegliwości trawiennych.

7. Wsparcie układu odpornościowego

Aloe Vera stanowi naturalne wsparcie układu odpornościowego. Ponieważ układ odpornościowy pracuje bez przerwy, by chronić nasz organizm, Aloe Vera – dzięki naturalnym składnikom stymulującym odporność – jest dla niego arsenałem, z którego może czerpać “amunicję”. Codzienna porcja Miąższu Aloe Vera może okazać si´ pomocną dłonią wyciągniętą do układu odpornościowego.

6. Regulacja wagi i poziomu energii

Regularnie stosowany Miąższ Aloe Vera w sposób naturalny pozwala organizmowi oczyszczać układ trawienny. Nasza dieta zawiera wiele niepożądanych substancji, które mogą powodować ospałość i wyczerpanie. Regularne picie Miąższu Aloe Vera wpływa na dobre samopoczucie, podwyższając poziom energii i pomagając w zachowaniu prawidłowej wagi ciała.

5. Naprawa kolagenu i elastyny

Aloe Vera to obfity zapas materiałów budulcowych, potrzebnych do uzyskania i zachowania zdrowej skóry. Skóra odtwarza się co 21-28 dni. Może ona wykorzystywać na co dzień odżywcze składniki budulcowe zawarte w Aloe Vera, by przeciwdziałać efektom starzenia! Codzienna porcja Miąższu Aloe Vera może być eliksirem najbardziej pożądanym przez twoją skórę.

4. Codzienna porcja składników mineralnych

Wśród minerałów zawartych w Aloe Vera są wapń, sód, żelazo, potas, chrom, magnez, mangan, miedź i cynk. Ależ potężny zestaw! Wszyscy wiemy, że dodawanie do diety potraw zawierających naturalne witaminy i składniki mineralne jest zalecane dla dobra ogólnej kondycji fizycznej. Picie Miąższu Aloe Vera to naturalny i zdrowy sposób na uzupełnienie zasobów organizmu.

3. Codzienna porcja witamin

Aloe Vera zawiera witaminę A, B1, B2, B6, B12, C i E, kwas foliowy oraz niacynę. Ludzki organizm nie jest w stanie długo przechowywać niektórych z nich, dlatego tak ważne jest ich uzupełnianie z codzienną dietą. Czy jest lepszy sposób niż codzienne picie Miąższu Aloe Vera, który jednocześnie naturalnie wpiera system obrony organizmu przed utleniaczami?

2. Właściwości przeciwzapalne

Miąższ Aloe Vera zawiera 12 naturalnych substancji, co do których dowiedziono, że działają przeciwzapalnie, nie powodując efektów ubocznych. Aloes może także wspierać prawidłowe funkcjonowanie mobilności stawów i mięśni.

1. “Cegiełki” budulcowe organizmu

Składnikami budulcowymi naszego organizmu są aminokwasy. W aloesie zawartych jest osiem podstawowych aminokwasów, których organizm sam nie potrafi wytworzyć! Regularne picie Miąższu Aloe Vera pomaga zachować zdrowie, naturalnie zaopatrując organizm w te aminokwasy. Analiza Aloe Vera pokazuje, że jest on o wiele bliżej duplikacji aminokwasów niż jakakolwiek inna roślina. Pomyśleć tylko – wszystko to w codziennej porcji Aloe Vera.

 

 sok aloes 500ml bonifratrzy sok aloes 1000ml bonifratrzy 1 

 

Dlaczego moja rodzina pije kiszony sok z buraków?

Dlaczego moja rodzina pije kiszony sok z buraków?

Buraki są dla wielu ludzi niepozornym warzywem. Właściwie można je znaleźć w każdym sklepie warzywnym. Są tanie, łatwe w obróbce, lubię ich smak, oczywiście po odpowiednim doprawieniu.

Zawierają błonnik, mają niewiele kalorii, regulują przemianę materii a więc, jeśli chcemy schudnąć i wyregulować trawienie zaprzyjaźnijmy się z nimi.
Dodatkowo wzmacniają odporność, wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, oczyszczają organizm z toksyn.

Wspierają pracę wątroby i nerek, regulują ciśnienie krwi, chronią przed działaniem wolnych rodników ( zawierają betaninę). Mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu odkwaszają organizm.

Wysoka zawartość żelaza sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, co zapobiega anemii. Polecam je też specjalnie dla pań, gdyż przyśpieszają syntezę kolagenu, który wpływa na młodzieńczy, jędrny wygląd skóry oraz łagodzą dolegliwości w okresie menopauzy.

Piją go więc wszyscy w mojej rodzinie, chociaż każdy z innego powodu.

Ja dla szczupłej sylwetki i młodego wyglądu, mąż, aby wzmocnić odporność a syn gdyż zakwas z buraków to świetny napój energetyczny. W wyraźny sposób dodaje siły, energii, wzmacnia wydolność i kondycję fizyczną.

Przeciwwskazaniem do picia kiszonego soku z buraków jest cukrzyca, kamica nerkowa i reumatyzm.

Porady na biegunkę - część I

Alternatywą dla leków na receptę często bywają zioła. Mogą zmniejszyć np. dolegliwości związane ze zbyt częstymi wypróżnieniami. Jeśli nie występują objawy współtowarzyszące biegunce, takie jak gorączka czy wymioty, możemy zastosować ziołową terapię. Zioła na biegunkę powinny działać rozkurczająco i mieć właściwości zapierające. W związku z tym, aby zahamować biegunkę, należy stosować zioła zawierające:

• śluz i pektyny - pęcznieją w jelitach, wchłaniają wodę, a tym samym ułatwiają formowanie stałego stolca;

• ciemne barwniki antocyjanowe (zawarte np. w jagodach i czarnych porzeczkach)-  osłabiają aktywność patogenną bakterii będących przyczyną biegunki:

• garbniki pirogarolowe - hamują rozwój wirusów, wiążąc się z białkami drobnoustrojów. Ponadto chronią zmienioną zapalnie błonę śluzową jelita grubego i ograniczają wchłanianie toksycznych substancji przez organizm;

• garbniki katechinowe - działają przeciwzapalnie, ściągająco, dezynfekująco i uszczelniają błonę śluzową jelit, co sprawia, że stolce są mniej płynne.

W Sklepie Św. Anny dla osób mających problem ze zbyt luźnym stolcem, oferujemy:

liść babki lancetowatej – gotujemy jedną łyżkę liści babki lancetowatej w 350 ml wody, na wolnym ogniu pod przykryciem, około pięciu minut. Odstawiamy na 10-15 minut i przecedzamy. Tak przygotowany wywar pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

miętę pieprzową – trzy lub cztery gałązki mięty pieprzowej wkładamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Naparu nie powinno się stosować przy nadwrażliwości na miętę lub mentol.

kłącze pięciornika - spożywa się go w postaci proszku, raz dziennie. Jest niewskazany dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących matek.

borówkę czernicę - łyżkę suszonych liści borówki czernicy zalewamy ciepłą wodą. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez pięć minut. Po odcedzeniu, wywar pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej między posiłkami.

ziele rdestu ptasiego – łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia i przecedzamy. Odwar pijemy 2-3 razy dziennie. Niewskazany jest dla osób z dusznicą bolesną, zapaleniem żył, opryszczką, cukrzycą oraz po przebytych zawałach.

korę dębu – korę zalewamy ciepłą wodą, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po ostygnięciu przecedzamy. Niewskazany jest dla osób z nadciśnieniem, niewydolnością serca oraz chorobami zakaźnymi przebiegającymi z wysoką temperaturą.

kasztanowiec - jedną łyżkę ususzonych kwiatów kasztanowca zalewamy szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Studzimy i przecedzamy. Odwar należy pić dwa razy dziennie po pół szklanki, nie dłużej niż przez siedem dni. Nie zaleca się stosowania preparatów z kasztanowca kobietom w ciąży. 

Porady na biegunkę - część II

Wiele ziół ma działanie rozkurczowe, uspokajające i wspomagające pracę układu trawiennego. Te leki z apteki naszych babć nadal są wysoko cenione przez pacjentów sklepu zielarsko- medycznego św. Anna. Dzisiaj część druga porad dla osób mających problem ze zbyt luźnym stolcem. Kolejne zioła pomocne przy tego typu dolegliwościach to:

liść orzecha włoskiego - łyżkę liści, zalewamy 250ml wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem do zaparzenia przez 15 minut. Napar stosujemy 2-3 razy dziennie.

ziele cząbru - 1 łyżkę stołową ziela wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do zaparzenia. Po 15 minutach odcedzamy. Należy pić po 1/4 szklanki 2 -3 razy dziennie - koniecznie przed posiłkiem. Wypity po posiłku działa wiatropędnie. W łagodniejszych biegunkach stosuje się mieszankę ziela cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.

pierwiosnek lekarski – do pół litra zagotowanej wody mineralnej dodajemy 25 g suszonych liści i kwiatów pierwiosnka. Pozostawiamy do zaparzenia. Następnie odcedzamy napar. Należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.

koniczyna polna - 50g ususzonej koniczyny polnej wrzucamy do litra zimnej wody mineralnej i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzony wywar pijemy 3 razy dziennie po jednej szklance.

kolendra - jedną łyżeczkę nasion kolendry wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy pod przykryciem do zaparzenia. Napar należy pić po jednej szklance 3 razy dziennie.

piołun - łyżkę stołową piołunu zalewamy szklanką wrzątku. Odcedzamy po 10 minutach. Pijemy co dwie godziny, po jednej łyżeczce. Ze względu na gorzki smak możemy dosłodzić miodem.

ziele pięciornika gęsiego - do szklanki wrzącej wody wsypujemy łyżkę rozdrobnionego ziela i pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem do zaparzenia. Napar z ziela pięciornika spożywa się 3 razy dziennie po pół szklanki.

liście poziomki - jedną łyżkę suszonych liści poziomki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do zaparzenia. Po odcedzeniu, napar pijemy 2-3 razy dziennie po jednej szklance.

Pamiętaj!
Nie kupuj ziół niewiadomego pochodzenia, upewnij się, że na opakowaniu jest ich nazwa, wymienione wykorzystane części rośliny, data produkcji, przydatności do spożycia oraz adres producenta.
Zioła mogą zmienić działanie leków - wzmocnić lub osłabić zaleconą dawkę i wywoływać szkodliwe działanie zapisanego lekarstwa.
Naturalne mieszanki mogą szkodzić, jeśli stosujemy je zbyt długo. Specjaliści przestrzegają, że bezwzględnie należy zaprzestać stosowania ziół po pół roku systematycznego picia naparów i zrobić przynajmniej trzymiesięczną przerwę.

Jak podnosić odporność organizmu

Witamina C czyli kwas L (-) askorbinowy

Sławna już, choć może najbardziej z tego, że jest lewoskrętna. Tak naprawdę jest prawoskrętna, a L oznacza pewien szczegół budowy chemicznej, który obchodzi raczej chemików. Dla nas jest ważne, aby miała dodatek bioflawonoidów cytrusowych, które ułatwiają jej przyswajanie przez organizm. Jeśli kupujemy czysty kwas l askorbinowy to warto po jego rozpuszczeniu dodać do szklanki nieco świeżego soku z cytryny lub pomarańczy. Stosuje się profilaktyczne 1 gram dziennie. Gdyby dopadła nas grypa to ten jeden gram przyjmujemy co kilka godzin. Dawka jest indywidualna dla każdego, natomiast zmniejszamy ją gdyby pojawiło się rozwolnienie.

Acerola, dzika róża, amla, bez czarny, aronia, malina

Doskonałe naturalne produkty. Ich wadą jest to, że nie zawierają dużo samej witaminy C, ale za to mają bioflawonoidy i inne związki odpowiedzialne za naszą odporność. Doskonała alternatywa dla dzieci, czy jako profilaktyka dla wszystkich. Łatwo można wybrać postać dla siebie gdyż występują jako proszki, soki, tabletki do ssania i oczywiście herbaty.

Czystek

Ziółko z południa Europy. Przyjeżdża do nas z Albanii, Turcji czy Krety. Ma właściwości p/bakteryjne (zwalcza krętka boreliozy), p/wirusowe, p/grzybicze i zwalcza wolne rodniki. Pity jako jedna szklanka dziennie przez okres miesiąca oddali od nas grypy i przeziębienia. 

Produkty pszczele

Można pisać o nich godzinami. Cud natury zawierający tak wiele łatwo przyswajalnych składników, że nawet najzdrowszy organizm skorzysta z ich bogactwa. Miody o najsilniejszych właściwościach antybiotycznych to te ciemne – spadź i gryka. Dopiero następne to lipa i wielokwiat. Dodatkowo łyżeczka pyłku pszczelego dziennie zabezpieczy i wzbogaci naszą dietę w witaminy, żelazo i inne pierwiastki oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, popularnie zwane omegami.

Olejek z oregano

Lebiodka pospolita to ziele przyprawowe bogate w związki olejowe, wśród których dominuje tymol (28%-30%). Od bardzo dawna wykorzystywany w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości antybiotyczne. Mocne olejki są fabrycznie rozcieńczane oliwą z oliwek i bierze się je od kilku do kilkunastu kropli dziennie. Oregano zwalcza również grzyba Candidę.

Po te i mnóstwo innych darów natury, których nie sposób wymienić w krótkim artykule zapraszamy do naszego Sklepu Zielarskiego znajdującego się przy Targowisku w Lędzinach.

Czy jedzenie może leczyć?

Dzisiaj kilka słów na temat rośliny, której uniwersalne właściwości zadziwiają wielu ludzi. Zawiera większość białek potrzebnych do życia, zapobiega katarowi, alergii, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wspomaga ochronę przed nowotworami.

Mowa jest o Spirulinie, jednokomórkowych organizmach, które mają swoją nazwę od łacińskiego słowa "helix" lub "spiral" ze względu na swoje cechy fizyczne. Spirulina przede wszystkim wpływa uodparniająco oraz jest suplementem stosowanym podczas diety. Wzmacnia odporność organizmu 40 razy bardziej niż Echinacea i 20 razy więcej niż Aloes. Spirulina jest niezwykle bogata w białko (trzykrotnie więcej niż w wołowinie i rybie). Białko to zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów, dlatego jest bardzo dobrze przyswajalne. Prócz tego Spirulina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów, witamin i kwasów nukleinowych. Porównując: 1 g Spiruliny ma tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Spirulina dobrze się wchłania, normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Poprawia wzrok, stan włosów i paznokci.

Spirulina działaprzeciwwirusowo oraz wzmacnia system immunologiczny. Może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak więc, przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dodatkowo obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i normalizuje poziom cukru we krwi.  Najlepiej działa w połączeniu z chlorellą w proporcjach 2:1. Stosując je razem zdetoksykujemy nasz organizm, i doskonale go odżywimy.  

spirulina bio 400tabl myvita 300
spirulina proszek 250g myvita
spirulina bio proszek 100g myvita 300

Regeneracja i oczyszczanie organizmu

Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się z jądra i dużych ilości chlorofilu. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu. Współczesna fitoterapia poleca chlorellę, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę - narząd odpowiedzialny za detoksykację, z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji. Równocześnie chlorella jest prebiotykiem, gdyż przyśpiesza rozwój dobrych bakterii w jelitach. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.

Bada się jej działanie także w aspektach walki z otyłością i chorobami metabolicznymi związanymi z nadmierną masą ciała. Jest reklamowana jako produkt wspomagający odchudzanie poprzez przyśpieszanie wydalania związków toksycznych z organizmu. Ponadto dostarcza błonnika, który ułatwia kontrolę masy ciała. Kolejną zaletą tej algi jest duża zawartość białka. Na 100g przypada aż 50 gramów Chlorella odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka - na 100 g przypada go aż 50 gramów. Jego udział jest większy od zawartości białka w mięsie. Dla porównania - wołowina zawiera ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego. W związku z tym chlorella zalecana jest w diecie wegetariańskiej a także u osób chcących ograniczyć ilość mięsa w diecie. Chlorellę możemy kupić w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Chlorellę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie. Taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dostępna jest w sklepach zielarskich, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością.

chlorella proszek 100g myvita 2

Niezwykłe właściwości alg

W sklepach zielarsko-medycznych i aptekach możemy znaleźć wiele pokarmów, które dostarczają kilka a nawet kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych- białek, minerałów, witamin niż pożywienie, które stanowi podstawę współczesnej diety. Należą do nich dwie niezwykłe algi spirulina i chlorella. Pacjenci często pytają o podobieństwa i różnice pomiędzy nimi. A więc po krótce.

Podobieństwa pomiędzy spiruliną i chlorellą:

  1. Mikroalgi, drobne organizmy roślinne.
  2.  Skład chemiczny plazmy- podobny do składu plazmy człowieka.
  3.  Zawierają dużą ilość składników odżywczych -Niezbędne Nienasycone kwasy Tłuszczowe, nukleinowe, chlorofil, witaminy z grupy B- włącznie z witaminą B12, witaminę C i E.
  4.  Stanowią wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich.
  5.  Zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
  6. Zawierają również niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno Spirulina, jak i Chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających.
  7. Zarówno Chlorella jak i Spirulina są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i pomagają przesunąć poziom Ph na stronę zasadową. To, z kolei powoduje zwiększenie masy kości, (ponieważ organizm nie musi poświęcać wapnia do wyrównania Ph) i znacznie poprawia metabolizm. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego.

 Różnice pomiędzy spiruliną i chlorellą:

CHLORELLA

SPIRULINA

Kolor- szmaragdowozielony

Kolor- niebieskozielony

Kształt- kulisty

Kształt- spiralny

Barwnik komórkowy- chlorofil

Barwnik komórkowy- Fikocyjanina

Jest o 1000 lat młodsza od Spiruliny. Posiada specyficzne grube ściany komórkowe, co sprawia, że jest bardziej zbliżona właściwościami do roślin niż spirulina.

Stanowi najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu.

Zawiera włóknistą i nietrawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Ta unikalna budowa komórkowa pozwala jej skutecznie wiązać zalegające w organizmie szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny oraz uszczelnia ścianki jelit, co zapobiega wtórnemu przenikaniu toksyn do organizmu.

Spirulina nie jest tak zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich tak jak Chlorella z powodu braku specyficznej błony komórkowej.

Skład:

45% białka

20% tłuszcze

20% węglowodany

10% minerały i witaminy ( żelazo, wapń, chlorofil)

5% błonnik

Skład: zawiera mniej białka niż spirulina, ale znacznie więcej żelaza oraz kwasów nukleinowych. Może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak, więc przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Główne zadanie- detoksykacja organizmu ze złogów rtęci, które nawarstwiają się w organizmie ( plomby dentystyczne, szczepienia ochronne, duża ilość spożywanych ryb)

Umożliwia to, czterokrotnie większa ilość chlorofilu niż w Spirulinie.

Główne zadanie- wzmacnianie układu immunologicznego, zwalczanie infekcji.(polisacharydy odkryte w Spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych) Przede wszystkim wpływa uodparniająco oraz jest suplementem stosowanym podczas diety.

Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Wzmacnia i oczyszcza wątrobę, jelita, wspomaga wypróżnianie. Leczy zwyrodnieniowe niedoczynności umysłowe i nerwowe.

Posiada znacznie silniejsze nioż chlorella właściwości przeciwwirusowe. Pomaga w walce z nadwagą, ponieważ w składzie białka dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m.in. za kontrolę apetytu. Spożycie jej na pół godziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości a równocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów. Normalizuje poziom cukru we krwi.

Aby zachować młodość i zdrowie należy dostarczać organizmowi to czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak widać Spirulina jak i Chlorella stanowią wspaniałą broń w każdej terapii. Zawartość GLA w Spirulinie stanowi dla mózgu i systemu nerwowego pożywienie niezbędne do zachowania zdrowia, a CGF w Chlorelli umożliwia naprawę komórek nerwowych. Ta kombinacja właściwości sprawia, że obie algi są po prostu skuteczniejsze, jeżeli są spożywane razem. Dlatego najlepiej, jeśli połączymy ich działanie. Spożywając codziennie dawkę Spiruliny i Chlorelli w proporcjach 2:1 znakomicie zdetoksykujemy nasz organizm, i doskonale go odżywimy.

 

O nas w Internecie:

allegro
facebook
zumi
firmy net

cylex
infor
goldenline
nasze miasto

 

Nasi Partnerzy

lokalny rolnik logo
PerVita logo
Herbalife logo
ekamedica logo
sanbios logo
© 2019 Sklep zielarsko-medyczny św. Anny. Wszelkie prawa zastrzeżone