sklep sw.Anny baner

Mąka sojowa to zmielone ziarna soji. Mąka sojowa ma charakterysztyczny lekko orzechowy smak. Stosowana do wypieków, naleśników, do zagęszczania zup i sosów, a także do wyrobu past, pasztetów wegetariańskich. Produkty sojowe zawierają bardzo dużo białka w porównaniu z innymi roślinami, mają odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów. Mąka sojowa może też służyć jako zamiennik jajek w diecie wegańskiej, gdyż po połączeniu z wodą ma właściwości wiążące i spulchniające. Ponadto soja zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Co więcej wykazano, nie biorąc pod uwagę korzystnej zawartości kwasów tłuszczowych, że samo spożycie produktów sojowych posiada znaczący wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. 

ŚW. ANNY