Opis:
- Łupina nasienna babki jajowatej ma takie same właściwości jak nasienie babki jajowatej, dlatego może być spożywana razem z nią w celu uzyskania lepszego efektu lub też zamiast nasion.
- Łupina nasienna babki jajowatej po dodaniu do nich wody pęcznieją uwalniając jednocześnie śluz. Przyczynia się to do zmniejszenia uczucia głodu jeśli preparat zostanie spożyty przed posiłkiem.
- Jednocześnie poprawia się jakość i ilość wypróżnień ponieważ babka jajowata wzmaga perystaltykę jelit co skutkuje poprawą jakości (zmiękczenie masy kałowej) i ilości wypróżnień.
- Nasiona i łupiny obniżają poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
- Dodatkowo bogate są w kwas linolowy, palmowy, olejowy a także w białko, fitosterole i błonnik.
Masa netto: 100g
Stosowanie:
- podczas choroby wrzodowej, biegunkach, niestrawnościach drażniących śluzówkę,
- podczas zespołu jelita nadwrażliwego,
- przy zaparcia, otyłości, hemoroidach, polipach jelit, zgadze, nadmiernym apetycie
- podczas prawidłowego odżywania się
Sposób przygotowania naparu:
- 1 łyżka nasion lub ½ łyżka łupiny nasiennej babki jajowatej zalać jedną szklanką gotującej się wody,
- następnie należy napar odstawić na około 20 minut,
- kolejnym krokiem jest wypicie naparu lub obłożenie chorej części ciała jeśli stosujemy zewnętrznie.
- Jeżeli nasiona babki jajowatej zalejemy zimna wodą i pozostawimy na 6 godzin otrzymamy macerat, który można nakładac na bandaż, gazik, i przykładać na chorą skórę.